Ce înseamnă Play Off și Play Out?

Ce înseamnă play off și play out

Dacă ești pasionat de sporturi, în special fotbal, cu siguranță nu este pentru prima oară când auzi de termenii play-off și play-out. Află detaliu ce înseamnă, cum și unde se folosesc citind acest articol.

Ce înseamnă Play Off?

Termenul Play Off reprezintă o faza eliminatorie în competițiile sportive. Aceasta se organizează la nivelul celor mai bune echipe din campionat, pentru a stabili finalistele și mai apoi câștigătoarea. Se alege un număr fix de echipe, de exemplu primele 18, care se vor califica și vor juca în Play Off până ce una dintre ele va fi numită învingătoare.

Termenul de Play Off este folosit în diferite sporturi precum baschet, hochei, volei, însă nu la fel de des ca la fotbal. Această procedură este abordată și în ceea ce privește Campionatul de fotbal al României.

Ce înseamnă Play Out?

Te poți gândi la Play Out ca la opusul Play Off-ului. Acesta reprezintă o etapă în care echipele aflate pe locurile inferioare ale clasamentului se luptă pentru a evita retrogradarea. Retrogradarea în fotbal înseamnă ca o echipă să treacă într-o ligă inferioară la final de competiție din cauza rezultatelor slabe. Echipele aflate pe ultimele locuri ale clasamentului intră într-o competiție separată. De acolo se va afla care va rămâne în liga respectivă și care va retrograda în ligile inferioare.

Ce înseamnă play off și play out la fotbal

Ce înseamnă Play Off și Play Out la fotbal?

În Campionatul Național de fotbal din România, cunoscut sub denumirea de Superligă, există acest sistem în care competițiile vor fi împărțite în două grupe în funcție de performanțe. La finalul campionatului fiecare echipă își va împărți punctele acumulate la doi. Dacă această împarțire nu se face exact, se va rotunji numărul de puncte în mod crescător. Astfel, echipele cele mai bune se duc în play-off, iar în play-out echipele cele mai slabe, cu cele mai mici punctaje.

Etapa de Play Off

Play-off-ul la fotbal este etapa în care primele șase echipe din clasament se luptă într-un sistem tur-retur pentru titlul de campioană sau pentru a obține locuri în alte competiții internaționale precum Europa League sau Champions League.

La finalul acestei faze, Campioana României (locul l din Campionat), va participa la preliminariile UEFA Champions League în turul al doilea. Locul 2 va juca în preliminariile Europa League (turul 2), în timp ce echipa de pe locul 3 va fi la baraj pentru un loc în turul 1 al aceleiași competiții.

Etapa de Play Out

Play-out-ul la fotbal este etapa în care următoarele echipe clasate de la locul 6 până la locul 16, adică ultimele 10 echipe din sezonul regulat se vor lupta pentru a evita retrogradarea. În această etapă nu se vor juca meciuri tur-retur, ci doar 9 meciuri în total (5 meciuri acasă cu 4 meciuri în deplasare sau 4 meciuri acasă cu 5 meciuri în deplasare).

Și aici toate echipele vor avea parte de aceeași împărțire la 2 la fel ca în cazul fazei de play off, iar dacă 2 sau mai multe echipe sunt la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare va fi aplicarea rotunjirii. Chiar dacă vorbim doar despre jumătate de punct, acest lucru cântărește foarte mult. Echipa care nu a beneficiat de rotunjire este echipa care va avea un loc mai bun în play-out.

După ce s-au jucat cele 9 meciuri, echipele de pe locurile 15 și 16 vor retrograda direct în Liga 2 și echipele de pe locurile 13 și 14 vor juca un meci de baraj împotriva echipelor de pe locurile 3 și 4 din Liga 2.

Play off și play out în alte sporturi

Play Off și Play Out în alte sporturi

Se vorbește foarte des despre play off și play out în fotbal deoarece este cel mai popular sport din lume. Puțini oameni știu că acești termeni au fost introduși de fapt cu mulți ani în urmă și în alte sporturi. Ne referim în acest caz la baschet, volei sau chiar hochei pe gheață.

Ce înseamnă Play Off și Play Out în baschet?

Acest sistem play off-play out a fost folosit la început mai mult în baschet decât în fotbal, fiind implementat cu mulți ani în urmă de NBA(National Basketball Association). Asociația Națională de Baschet este alcătuită din 2 conferințe: Conferința de Est și Conferința de Vest. Acestea sunt formate din 15 echipe grupate în 3 divizii, fiecare folosindu-se de acest sistem play off-play out cu mici diferențe.

În baschetul din România, sistemul competițional se desfășoară în două faze. În prima fază vor juca cele 16 echipe un total de 30 de meciuri tur-retur, iar în faza a doua va avea loc sistemul play off-play out. Primele opt echipe se clasifică pentru play-off, iar celelalte opt echipe joacă pentru play-out 3 din 5 jocuri în toate tururile din ambele faze. La final, ultimele doua echipe clasate, locurile 15 și 16 vor retrograda iar primele două, Locul 1 și Locul 2 vor promova Liga 1 din cadrul Turneului de Promovare.

Play Off și Play Out la volei

În cazul voleiului după ce se termină prima fază din Campionat, vom avea 12 echipe atât la masculin, cât și la feminin. Echipele care se vor clasa pe locurile 1-8 vor forma prima grupă, iar echipele clasate pe locurile 9-12 vor forma grupa a doua.

Echipele vor juca după formatul play off-play out: prima grupă se va duce în play off, iar a doua în play out. După ce se termină și aceasta fază, primele doua locuri desemnate vor participa în Cupele Europene, iar ultimele două, locurile 11 și 12 vor retrograda în Divizia A2.

Play Off-Play Out în hochei pe gheață

Hocheiul pe gheață este un alt sport în care se practică acest sistem de joc, dar care în funcție de competiție poate avea câteva diferențe. Spre exemplu, dacă vorbim de NHL (Liga Națională de Hochei) și de Stanley Cup, aici meciurile se desfășoară conform principiului cunoscut ca best-of-seven (prima echipă care câștigă 4 meciuri dintr-un număr de 7). Avem în total tot 16 echipe, 8 vor merge in play-off iar de acolo vor juca pentru a câștiga Finala Cupei Stanley.

În România, ca și competiții de hochei pe gheață avem Liga Națională de Hochei (prima competiție înființată de acest gen) și Erste Liga. Cea din urmă reprezintă o confruntare a românilor cu maghiarii, independentă de Campionatele Naționale ale celor două țări.

Play off și play out în sport formează un sistem bine gândit, prin care competițiile sunt mai ușor de urmărit în funcție de nivelul echipelor. În play off se vor plasa echipele cele mai pregătite, cu cel mai bun punctaj acumulat pentru a concura la titlul de campion sau pentru a obține locuri în competiții internaționale. Pe de altă parte, în play out vor ajunge echipele mai slabe, care se vor lupta pentru a evita retrogradarea. Regăsim acest sistem la cele mai importante competiții din fotbal, baschet, volei și hochei.