Ce înseamnă handicap la pariuri sportive: Ghid pentru începători

Pariurile sportive reprezintă o ramură importantă a industriei de gambling pentru că implică plasarea unei mize pe potențialul rezultatul al unui eveniment sportiv. Industria de betting are o istorie bogată, ce se întinde pe durata a mii de ani și a evoluat în diferite forme și s-a transformat în varianta pe care o știm astăzi.

Conform unor istorici, se presupune că prima variantă a pariurilor sportive ar fi apărut în Grecia Antică, odată cu apariția Jocurilor Olimpice. În schimb, alți istorici spun că Roma Antică ar fi zona de origine a pariurilor sportive, când romanii pariau pe luptele cu gladiatori și cursele de care.

Însă pariurile sportive au evoluat și astăzi avem la dispoziție case de pariuri online și offline unde putem paria pe mii de evenimente sportive din zeci de competiții.

Ce înseamnă handicap la pariuri sportive Ghid pentru începători

Dacă în urmă cu zeci de ani se putea paria doar pe clasicele soliste 1 X 2, iată că astăzi avem sute de opțiuni de pariere pe fiecare meci sau competiție sportivă, inclusiv pe handicap, o opțiune de pariere extrem de populară în rândul pariorilor, dar un termen ambiguu și confuz în același timp.

Dacă ești începător în ale pariurilor sportive și te întrebi „Ce înseamnă handicap la pariuri sportive?”, te invităm să citești acest ghid conceput special pentru tine.

Handicap la pariuri sportive

Handicap la pariuri sportive este una dintre cele mai populare opțiuni de pariere, recunoscut și sub denumirea de pariul cu handicap.

Casele de pariuri au introdus acest tip de pariu pentru a oferi un avantaj echipei mai slabe într-un meci cu o echipă mai puternică, făcând astfel pariul mult mai interesant.

Handicap la pariuri sportive reprezintă o modalitate alternativă de a paria pe anumite evenimente. De exemplu, dacă un alergător profesionist la 100 m s-a aliniat la start împotriva unui atlet mai slab pregătit, cu siguranță atletul profesionist are toate șansele să iasă învingător, iar cotele de pariuri clasice nu sunt atractive. Însă ce ai spune dacă atletul mai slab pregătit ar pleca cu un avantaj, cel puțin la pariuri, de 50 de metri? Asta ar face rezultatul cursei mai greu de prezis, iar cotele ar fi mai interesante.

Prin opțiunea ”Handicap la pariuri sportive”, se poate obține o cotă mai bună pe un eveniment ce are un favorit clar. În general, se poate alege ”pariul cu handicap” la meciurile de fotbal, în special pe opțiunile clasice 1 X 2. Însă există și particularitatea de a folosi acest tip de pariu și pe cornere, șuturi de poartă și chiar la cartonașe. Ba mai mult, astăzi poți alege „Handicap la Pariuri” și la următoarele sporturi: baschet, tenis, hochei, rugby, volei, atletism și multe alte discipline sportive.

Cum funcționează „handicap la pariuri sportive”?

Pentru a exemplifica mai bine cum funcționează „handicap la pariuri sportive”, vom lua un exemplu ipotetic din fotbal.

Pentru că tot suntem în plin Campionat European 2024, o să luăm ca exemplu meciul Albania – Spania. Cotele clasice: 1 – 6.90 / X – 4.45 / 2 – 1.50. În acest meci, Spania este favorita, iar Albania este clasificată ca fiind o echipă slabă, cu șanse minime de a câștiga în fața spaniolilor.

Dacă alegi să pariezi pe echipa Spaniei, cota clasică de 1.50 poate fi pentru unii o cotă bună, în schimb pentru alții o cotă mult prea mică. În acest context, poți alege un pariu cu handicap pentru a mări cota.

Oferi un avantaj Albaniei, de exemplu +2 (Albania(+2) – Spania (-2)), iar echipa favorită ar trebui să bată la o diferență de 3 goluri pentru ca pariul tău să fie câștigător. Mai jos ai Handicap Meci Albania – Spania.

Cu alte cuvinte, handicapul se adaugă la scorul final. Dacă Spania câștigă la minim 3 goluri, pariul tău este câștigător pentru că rezultatul final ar fi 2-3. Dacă Spania ar bate la doar 2 goluri diferență, atunci rezultatul final cu handicap ar fi egal. În cazul în care echipa favorită câștigă doar la un gol diferență, pariul tău poate fi pierzător pentru că rezultatul final cu handicap ar fi în favoarea Albaniei, cel puțin la nivel de pariuri sportive.

În general, este foarte ușor să plasezi un pariu cu handicap la orice casă de pariuri sportive care permite acest tip de pariu. La Betano, procesul este foarte simplu, iar tot ce trebuie să faci este să intri în cont, să alegi evenimentul sportiv și tipul de handicap. În plus, dacă nu ai încă un cont, poți beneficia și de bonusul de bun venit Betano de până la 500 de LEI.

Cum funcționează handicap la pariuri sportive

Tipuri de pariuri cu handicap la pariuri sportive

Există două tipuri de pariuri cu handicap:

  • Handicap european
  • Handicap asiatic

Handicap european

Handicapul european are trei opțiuni, așa cum v-am prezentat și în exemplul de mai sus: Echipa 1 câștigătoare / Egal / Echipa 2 câștigătoare. Iar valorile sunt întregi (+/- 1.00; +/- 2.00; +/- 3.00 etc).

Cele mai populare pariuri cu handicap european

Handicap -2 1Echipa 1 trebuie să câștige la o diferență de minim 3 goluri.
Handicap -2 XEchipa 1 trebuie să câștige la o diferență de exact 2 goluri
Handicap +2 2Echipa 2 nu trebuie să piardă la o diferență mai mare de 1 gol
Handicap -1 1Echipa 1 trebuie să câștige la o diferență de cel puțin 2 goluri
Handicap -1 XEchipa 1 trebuie să câștige la o diferență de exact 1 gol
Handicap +1 2Echipa 2 nu trebuie să piardă partida
Handicap +1 1Echipa 1 nu trebuie să piardă partida
Handicap +1 XEchipa 1 trebuie să piardă la o diferenta de exact 1 gol
Handicap -1 2Echipa 2 trebuie să câștige la o diferență de cel puțin 2 goluri
Tabel informații Handicap European
Ce înseamnă handicap la pariuri sportive Tipuri de pariuri cu handicap la pariuri sportive

Handicap asiatic

Handicapul asiatic are doar două opțiuni, fără egal: Echipa 1 câștigătoare / Echipa 2 câștigătoare. Totodată, valorile pot fi întregi și zecimale (0.25 / 0.50 / 0.75 / 1.00).

Cele mai populare pariuri cu handicap asiatic

Handicap 0Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige. În cazul în care meciul se termină la egalitate, miza este returnată
Handicap +0.25Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige. În cazul în care meciul se termină la egalitate, doar jumătate din miză este returnată, iar pariul pe cealaltă jumătate este câștigător.
Handicap +0.5Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige sau partida să se termine la egalitate.
Handicap +0.75Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige sau partida să se termine la egalitate. În cazul în care echipa pe care ai pariat pierde la 1 gol diferență, doar jumătate din miză este returnată.
Handicap +1Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige sau partida să se termine la egalitate. În cazul în care echipa pe care ai pariat pierde la 1 gol diferență, miza este returnată integral.
Handicap -0.25Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige. În cazul în care partida se termină la egalitate, doar jumătate din miză este returnată.
Handicap -0.5Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige.
Handicap -0.75Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige la cel puțin 2 goluri diferență. În cazul în care învinge la 1 gol diferență, jumătate din miză este câștigată, iar cealaltă jumătate este returnată.
Handicap -1Echipa pe care ai pariat trebuie să câștige la cel puțin 2 goluri diferență. În cazul în care câștigă la 1 gol diferență, miza este returnată integral.
Tabel informații Handicap Asiatic

O altă diferență între cele două tipuri de pariuri cu handicap stă în rezultat. Dacă la pariurile cu handicap european poți să câștigi, să pierzi, sau să primești miza înapoi (cota 1), la cele cu handicap asiatic mai ai două opțiuni: suma returnată integrală sau parțială.

Acestea sunt principalele diferențe dintre Handicap european vs. Handicap asiatic.

Unde se poate paria cu handicap?

Pariul cu handicap se aplică preponderent pe meciurile de fotbal, în special pe rezultat final sau pe goluri. Dar casele de pariuri au dezvoltat opțiuni de pariere cu handicap și pe cornere, cartonașe, șuturi de poartă. Se aplică aceleași reguli explicate mai sus.

Totodată, poți paria cu handicap și pe alte sporturi, cum ar fi: tenis, baschet, rugby.

FotbalVarietatea opțiunilor de pariere cu handicap: goluri, rezultat final, cartonașe, cornere sau cartonașe
TenisPariurile cu handicap in tenis se pot plasa pe numărul de seturi sau pe rezultatul de joc
BaschetPoți paria cu handicap pe meciurile de baschet, în special pe numărul de puncte sau rezultat final
RugbyRugby, o altă disciplină sportivă ideală pentru pariurile cu handicap. Există opțiuni de pariere cu handicap pe numărul de puncte sau rezultat final.
Tabel informații cu discipline sportive unde se poate paria cu handicap

Concluzii

Pariul cu handicap a fost introdus pentru a echilibra șansele în meciuri cu o echipă favorită clară. Astfel, cotele pot fi mai crescute la pariurile cu handicap în comparație cu opțiunile clasice 1 X 2.

Aveți posibilitatea de a paria pe handicap european sau asiatic, iar alegerea tipului de pariu ține de preferințele fiecăruia. Dacă stăpânești foarte bine mecanismul pariului cu handicap, varianta asiatică poate fi mai avantajoasă grație returnării parțiale a mizei.

Totodată, matematic vorbind, handicapul asiatic își oferă din start 50% șanse de câștig pentru că egalul lipsește din această opțiune, în timp ce handicapul european își oferă 33% șanse.

În plus, încă un avantaj este reprezentat de faptul că majoritatea caselor de pariuri pun la dispoziția pariorilor opțiunile cu handicap.