Ce Este Value Betting? (Pariu de Valoare)

Ești un pasionat de pariuri sportive și vrei să-ți optimizezi strategia de pariere și să-ți crești șansele de reușită? Perfect! Continuă să citești acest articol pentru a te informa despre Value Betting (pariu de valoare).

Ce Este Value Betting?

Value Betting, recunoscut și sub numele de pariu de valoare, reprezintă un pariu sportiv unde probabilitatea reală de a ieși un rezultat este mai mare față de cea dată de cota.

Bookmakerii sunt cei ce stabilesc cotele la pariurile sportive, acestea fiind bazate pe estimările probabilităților rezultatelor. Cu cât cota este mai mare, cu atât probabilitatea de a ieși un rezultat este mai mică.

Formula de calcul a probabilităților pornind de la cotă este următoarea: probabilitatea de câștig =1/cotă * 100. În cazul exemplului nostru, 1/2.0 *100 = 50%.

De exemplu, cota de 2.0 înseamnă că rezultatul respectiv are probabilitatea de îndeplinire de 50%. Însă casele de pariuri pot oferi cote mai mari sau mai mici față de cota de bază. Cum stabilim care este Value Betting? Evident, cota mărită peste cota de bază reprezintă un Value Betting.

Ce Este Value Betting? (Pariu de Valoare)
Cota realăCota oferităValue Betting
2.01.5NU
2.02.0NU
2.02.1DA
2.03.0DA
Tabel informații Value Betting

Cum identifici un Value Betting?

Pentru a identifica un Value Betting trebuie să faci câteva calcule simple pentru a stabili probabilitățile bazate pe cote și valoarea pariului.

De exemplu, avem un meci derby Real Madrid – Barcelona. Barcelona pornește favorită cu 60% (cotă 1.65) șanse de reușită, Real Madrid are 25% șanse (cotă de 4), iar diferența de 15 procente merge spre probabilitatea unui egal (cotă 5.2). Însă o casă de pariuri afișează o cotă crescută pentru Barcelona de 1.8. Acesta poate fi un Value Betting. Aplicând formula de calcul a valorii pariului, reiese 1.8*60/100=1.08.

Cu puțină atenție și o serie de calcule, poți identifica pariurile de valoare, care pe termen lung pot reprezenta un avantaj. Evident că vorbim de pariuri sportive și rezultatul nu e garantat, dar poți să-ți crești șansele de reușită cu ajutorul Value Betting.

Pentru a identifica corect un Value Betting, este bine să analizezi ofertele de pariuri sportive ale caselor de pariuri de încredere și licențiate din România. Majoritatea vor afișa aproximativ aceleași cote pentru evenimente sportive selectate, dar pot exista și case de pariuri care afișează cote mărite.

După cum bine știi, cotele la pariuri pot fi ajustate în sus sau în jos în funcție de numeroși factori precum rezultatele anterioare, condiția fizică a jucătorilor, echipa titulară, menajarea unor jucători, miza meciului etc.

Însă cotele sunt modificate și în funcție de ponderea de pariere pe fiecare rezultat. Unele case de pariuri pot modifica cotele în funcție de sumele mizate de pariori.

Sporturi unde poți găsi Value Betting

Pentru a descoperi un Value Betting este indicat să ai cunoștințe foarte bune despre sportul pe care dorești să pariezi. Astfel, poți să descoperi ce factori sunt în favoarea pariului tău și cum poți folosi acest lucru în avantaj.

Pariurile de valoare, recunoscute și sub denumirea Value Betting, pot fi întâlnite la fotbal, baschet, tenis, hochei, curse de cai și multe altele.

Indiferent de evenimentul sportiv pe care ai decis să pariezi, este important să faci o analiză a jucătorilor, echipelor și a competiției în sine. Analizează statistici precum goluri marcate, șuturi pe poartă când joacă pe propriul teren sau în deplasare, posesia mingii, echipa de start etc. Ține cont dacă un jucător nu este apt de joc și fii atent la schimbările din teren.

Pe lângă informațiile ce țin strict de jucători și echipă, există și factori externi precum condițiile meteo, starea gazonului / terenului, dacă meciul este acasă sau în deplasare etc.

Value Betting este profitabil?

Majoritatea amatorilor de pariuri aleg să facă aceste pronosticuri pentru a crește interesul față de competițiile sportive, dar și cu speranța de a obține un câștig.

După cum bine știi, pe termen lung e greu spre imposibil să fii pe profit la jocurile de noroc, dar stăpânind mai bine zona de pariuri sportive și profitând de Value Betting, nu este exclus să ai și momente când să te bucuri de reușită.

Identificarea pariurilor de valoare și utilizarea lor corectă într-o manieră strictă și responsabilă poate să-ți aducă profit. Cu toate acestea, un Value Betting nu este lipsit de riscuri, existând și probabilitatea ca rezultatul respectiv să nu fie câștigător. Dacă identifici un Value Betting, poți să întorci rezultatul în favoarea ta.

Ce este Value Betting și cum se identifică

Cât pariez pe Value Betting?

Am explicat ce este Value Betting, cum poate fi identificat și la ce sporturi ai putea găsi astfel de cote, dar cum știi cât să pariezi pe un Value Betting? Odată ce ai descoperit un variu de valoare, cu siguranță vrei să profiți la maxim de oportunitate, dar care este limita?

În primul rând recomand să tratezi jocurile de noroc și pariurile sportive cu responsabilitate și să pariezi doar sumele de bani pe care le poți pierde fără să-ți afecteze viața cotidiană. Se recomandă să ai un fond dedicat gamblingului și pe care să-l gestionezi astfel încât să poți profita de Value Betting.

În acest context, suma pe care ar fi recomandat să o pariezi în strategia Value Betting poate fi determinată prin utilizarea unor metode de gestionare a bankroll-ului. Una dintre cele mai populare și eficiente strategii este recunoscută sub numele de criteriul Kelly. Acesta te ajută să determini mărimea optimă a pariului bazat pe valoarea percepută a pariului și pe mărimea bankroll-ului tău.

Se dă următoarea formulă f=bp-q/b unde f este fracțiunea din bankroll pe care ar trebui să o pariezi. b=cota – 1 (dacă ai cotă de 2, b=2-1=1). P reprezintă probabilitatea reală de câștig, iar q este probabilitatea reală de a pierde.

Pentru a exemplifica mai bine formula, luăm ca exemplu un Value Betting cu cotă 2.1 (60% probabilitate reală de câștig). b = 2.10-1=1.1. De aici rezultă cu f = 1.1×0.6-0.4/1.1=0.236, ceea ce înseamnă că ai putea paria până la 223.6% din bankroll.

Așa cum am menționat și mai sus, nu omite riscul de a pierde, chiar și în cazul unui Value Betting. Ajustează mărimea pariurilor raportându-te la bankroll, dar și la toleranța ta la risc.

Avantajele și dezavantajele Value Betting

În teorie, majoritatea pariurilor pot fi considerate Value Betting. Pariază dacă tu consideri că probabilitatea de reușită e corect exprimată prin cote, dar nu paria atunci când probabilitatea de câștig este extrem de mică.

Un Value Betting are avantajul de a avea o cotă mai mare față de probabilitatea estimată de bază, iar asta se poate traduce printr-un eventual câștig mai mare.

Însă Value Betting are și dezavantaje dacă nu stăpânești foarte bine domeniul sportiv și nu ai suficiente informații despre pariul pe care vrei să-l plasezi.

Concluzii

Un pariu de valoare, recunoscut și sub numele de Value Betting, necesită mai multă atenție față de alte pariuri și câteva calcule de bază pentru a fi identificat corect. Vine la pachet cu avantaje și dezavantaje, dar și riscuri pe care este bine să le cunoști. În concluzie, totul se rezumă la jucat responsabil!